1 Mart 2009 Pazar

ÜZERİMİZE KÖPEKLERLE GELDİLER



Şimdi biraz haberlerin perde arkasına gidelim..Hani 2 dakika bir görüntü için hangi şartlarda mücadale ettiğinize biraz ayna tutalım.Kazanın ilk gecesi..Yolcu yakınları Türkiye'den gelecek.Tüm basın mensupları o spor salonunun hemen dibindeki otelden yer ayıtmış durumda..Gidip sordum bir kişi 160 avro imiş..Daha ucuz bir yer bulmak gerekecekti..Kameramanı orada bırakıp yer arayışına girdiğim sırada kanal 24 muhabiri arkadaş Saadet Oruç ile karşılaştık.İbis Otelde yer ayırttığını ve paylaşabileceğimizi söyledi.Uçarak otele gittik.Kameramana da yer ayırtıp geri döndük ama saatler ilerlerken yolcu yakınlarından haber yoktu.Ve Hollanda makamlarının duyurduğu yere gelmediler. havalimanında da basından adeta kaçarcasına uzaklaştırıldılar.Kimse bize açıklama yapmıyor ve basınla kazazede yakınlarının biraraya gelmemesi için ayrı bir çaba gösteriliyordu. Saat 24.30 gibi otele döndük.Bizim otel dediğimiz gibi havalimanı yakınında ama basının pek kalmadığı bir oteldi. Bir de öğrendik ki yolcu yakınları bizim otelde kalacaktı..ben eşyaları odaya bırakıp döndüğümde Saadeti lobide 3 yolcu ile aynı masada otururken buldum:karşısında 2 otel görevlisi vardı ve kavga ediyorlardı.ben kavgayı yatıştıran pozisyondaydım..Ne oluyor,bir dakika demeye kalmadan suratsız kadın görevli bana dönerek :

'' Yolcularla konuşmak yasak.'' dedi.Yanında genç bir görevli var o tam üniformasının güç sarhoşluğu içinde gözlerinden ateş fışkırıyor.

Olayı anlamaya çalışıyorum,ama neyin yasak olduğunu kavrayamıyorum.

'' Biz otel müşterisiyiz,istediğimiz masaya oturabiliriz.Bu masaya oturamasak da,o zaman arkadaki masaya otururuz,burası otel lobisi ''dedim.

Bunun üzerine bana dönerek -Siz TRT de çalışıyorsunuz.Yolcularla konuşmanız yasak dedi.(Ben nereden biliyor diye düşünürken,yanındaki genç olan-Polis çağırırız ve sizi otelden attırırız'' demesin mi? ) Evet,artık ileri gidiyorlardı..

Ne yapıyorduk ve hangi gerekçeyle otelden atılacaktık ki? Son derece ama son derece sakin bir ses tonuyla,

-'' ikincisini yapmanızı tercih ederim'' dedim. ''Çağırın polisleri. Ama unutmayın bizim de bu durumda sizin hakkınızda olumsuz yorumlarda bulunma ve şikayetçi olma hakkımız var.''

Beklemiyorlardı..Suratımıza sert sert bakıp içeri gittiler..

Biri ayağı alçılı üç genç yolcu orada oturuyorlardı. Onlara dönüp bunun saçma olduğunu,kimsenin bize bilgi vermediğini ve tek isteğimizin kaza ile ilgili Türkiyeye bilgi vermek olduğunu söyledim. evet belki lobide konuşmayı engelleyebilirlerdi ama odalara da karışabilirler miydi, hayır..Eğer kabul ederlerse; istedikleri odada röportaj yapabileceğimizi önerdim ve onlar da kabul ettiler. Kazadan kurtulan 3 yolcu ile bizim odada Kanal 24 muhabiriyle röp yaptık. Daha sonra da onları uğurladık. Lobiye döndüğümüzde bir süpriz bizi bekliyordu. Elinde Kurt köpeği olan bir güvenlik görevlisi ısrarla etrafa bakınıyordu..Orada bizden başka biri yoktu..Gözgöze geldik..Ona doğru yürüdüm..

-''Bizi mi ayırıyorsunuz? ''dedim..Birşey diyemedi..''Elinizdeki köpek ısırıyor mu? '' dedim..

-''Evet'' dedi..

-''Öyle mi? Bizi de ısırır mı? ''diyerek gülümsedim..Fazla sakin davranıyordum..Çünkü durum çok saçmaydı. Lobide bizden başka kimse yoktu.Yani oturan kazazede falan kalmamıştı.İşimizi çoktan tamamlamıştık ama onlar bu arada yememiş içmemiş üzerimize köpeklerle gelmişlerdi..Ortada onun yapacağı birşey yoktu.Hiçbir şey söylemeden geri gitti.. Ama bu iş kimin başından çıktıysa çok ayıp etmişlerdi..Bir otel güvenliğinin kendi başına bu derece korumacı olması ise pek ihtimal dahilinde görülmüyordu.Kendi vatandaşım benden kaçmıyordu ki. Bu nasıl memleketti?.Çünkü hiç alışık olmadığımız bir uygulama vardı. Hollanda makamları kesin sonuçlara ve kesin isimlere ulaşmadan kimseye açıklama yapmadılar.THY ve hatta dışişleri birimleri dahil.Sadece aileleri muhatap aldılar.Buna milletçe alışık değildik.Öğrenene kadar köpeklere yem olacaktık..

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Yahu o kurt senin kadardır :P

Hollandalı gazetecilere sordun mu genel uygulama bu muymuş???

Bizde de bi ara uygulama ona döndü (buradan çıkın , çevik getireceğim, attıracağım,ben ne istersem onu çekeceksiniz...
Ama başta benim ikna edici "söz ve bakışlarımızla" bu sorunu atlattık :)

Bu arada sadece aileleri muhatap almak iyi bir uygulama (isim vermemek de buna bağlı olsa gerek) ama kazazede yakınlarından şikayet yoksa polis köpek ve gözaltı aşırıya kaçmak değil mi?!