7 Eylül 2008 Pazar

MINIK AVRUPA







Geçen hafta yaptığım bu ziyareti ancak yazabiliyorum.Bu minyatür parkını ilk olarak Atomium'un en üst katından kuşbakışı olarak gördüm.Yukarıdan bakınca cidden uçaktan bir kenti izlermiş hissi uyandırıyor..Sonra basın kartımı gösterip para vermeden yaklaşık 12 avro tutarındaki bu fantastik geziye çıktım..
MINI EUROPE
Efendim burası Minik Avrupa.Avrupa Birliği'ne üye 27 ülkeye ait tarihi
kültürel ve ekonomik öncelikli eserlerin 1:25 oranında maketleri sergileniyor.Size girişte tanıtıcı bir kitapçık veriyorlar ve okuyarak maketler arasında ilerliyorsunuz..Benden başka da pek okuyan yoktu.. Zaten çoğunlukla ebeveynlerin çocuklarını saldıkları ve onların da maketler arasında koşarak slalom yapması için düşünülmüş bir alan gibi.. (haha) Her ülkeye ait bölüme geldiğinizde maketlerin önünde ülkelerin isimleri yüzölçümleri yazıyor.Bir de butona basınca milli marşı çalıyor.Ancak o ülkeye ait başka bir esere geldiğinizde isminin dışında hiçbir açıklama yok.. (adam kitapçığa yazmış,niye uğraşsın..haha) Neyse efendim çocuklar ülkelerin önündeki milli marş butonuna basmaya bayılıyor..Ancak apartman zili gibi üç beş tanesine aynı anda basılıp kaçılmaca oynanınca(!) bir gürültü,bir dehşet senfonisi dinleyerek ilerliyorsunuz..
ÜLKELER VE ESERLERİ
Dünyanın neresinde olursa olsun bu tür parklardaki maketlere hayranlık duymamak imkansız. Hepsi aslına uygun kopyalanmış hatta yıpratılmış;eskitilmiş maketler gerçekten birer sanat eseri.Aralarında hiç görmediğim eserleri öğrenme fırsatı buldum.Hatta eğer bir gün Danimarkayı görürsem buraya da gideyim,İrlanda'da bu yamacın üzerindeki şato kimbilir ne ihtişamlıdır diye gezdim.Yani maket parkı bana rehber oldu mu;oldu.Açıkça söylemem gerekirse Minyatürkün hakkını şimdi verdim. Minyatürke haber çekimi için her gittiğimde ;belki eserlerin çoğunun orjinalini görmüş olduğumdan hayranlığım hiçbir zaman maketlerin ötesine geçemedi. ''Sahicisi varken bunu ne yapayım'' hissi ile ortama hafif bir burun büyüklüğü içinde bakmıştım.Oysa öyle değilmiş; gidemeyen göremeyen var değil mi ?..Kabul ediyorum hakkını verdim.
UFAK GÖZLEMLER
Gelelim kitapçıktan bazı notlara.Danimarka'da kadınların yüzde 70'inin çalıştığını;İsveç'de erkeklerin %20 sinin doğum izni aldığını;Finlandiya'da araba sayısından fazla sauna (1.6 milyon) olduğunu;Hollandalıların yüzde 65 inin yılda en az bir kez tatile çıktığını;Estonyalıların 60 çeşitten fazla mantar yediğini;ortalama bir Belçikalının yılda 7.3 kilo çikolata tükettiğini; Almanların yılda kişibaşına 84 kilo ekmek tükettiğini ve ortalama 11 kez doktor muayenesine gittiğini okumak ilgiçti.. Bu arada Türklere karşı ifadeler de dikkatten kaçmıyor tabi. Yazılanları aktarıyorum.Avusturyalıların kahvaltıda yenen kruasanları Türklere karşı 1683 yılında zafer kazandıktan sonra yarattıkları ;Bulgaristan'da birçok klisenin zeminin altına inşaa edildiğini çünkü Osmanlı İmparatorluğu döneminde bir klisenin boyunun at sırtında bir adamın boyundan daha yüksek olamayacağı ve Kıbrıs bölümünde Türklerin adadaki varlığı ile ilgili eleştirel cümleler yer alıyor.Yani iki araya bir dereye birşeyler sıkıştırılmış..Bu da farkediliyor..
AVRUPA BIRLIGI
Maket parkı özetle kültürel sosyal ve ekonomik olarak bütünleşmiş bir Avrupa bilincine hizmet etsin diye yaratılmış.Kitapçığın sonunda ''Avrupalı olmakla övünüyorum''başlıklı artan ticaret hacimleri ve yükselen yaşam standartıyla ilgili grafikler koymuşlar.Minik Avrupa parkını gezerken maketlerden etkilenmemek elde değil ancak olayın ruhunun ne derece başarılı olduğu tartışma konusu...

2 yorum:

Adsız dedi ki...

yok mirim bu böööle olmayacak. verecen kalın meşeyi verecen kalın meşeyi bak bakalım bu adamlar bidaaa beeeyleee yazıyazıyolar mı araya sıkıştırıyorlar mı???

Laf aramızda [bu ara da brükselden bu yana bi ara :)] artık kızmıyor üzülmüyorum
"BİZİ NEDEN ANLAMIYORLAR" teranesi de boş geliyor.
Hatta "gece yarısı ekspresi" de iyi oldu düşüncesindeyim turizm bürolarında tanıtım filmi olarak bedava dağıtılmalı...
Böylece elin uyuşturucu müptelası korkar gelmez. Bizdeki bize yeter canım...
O ne yahu!!!
Bi süt yarım kilo muzla gün geçiren turistin benim temiz güzel ülkemde işi ne ?

Jet sosyete gelsin maviturunu yapıp gitsin o muzla sütün 10000 katını çıkarırız EVEL ALLAH

İyidir iyi... Fantastik Otantik Tredişınıl FESLİ PALALI DOĞU KÜLTÜ

AMAAAANN.... GÖZDEN IRAK OLAN GÖNÜLDEN DE IRAK OLUR BAĞDAD OLUR KUVEYT, EMİREYTS OLUR BİZDE "GÜMÜŞ" ONLARDA "NUR" OLUR İYİ OLUR YATMADAN ÖNCE GARGARA DAHA İYİ OLUR....

(sabah 6'da alacaklar da)

Adsız dedi ki...

ama yeter kardeşim bu nedir?
sen oraya çalışmaya mı gittin bilgi ve kültürünü bize aktarmaya mı?

Yazı bekliyoruz efendim yazı...