4 Şubat 2009 Çarşamba

ÖZGÜR İLE YOLLARDA


TRT ye ait bir araba var.Belçika hükümeti arabanın TRT üzerine alınmasını yasal olarak kabul etmiyor. Dolayısıyla kurum arabası ruhsatı muhabir üzerine çıkıyor..Bu hikaye ile tanışmam aynen böyle başladı..
UZUN BEKLEYİŞ
Tamamen benim dışımda gelişen ve 6 aydır sürüncemede kalan bir konu neredeyse halloldu.O mu bitti ben mi bittim ;çözemedim.Özetle hiç bilmediğim bu ülkede ;hiç bilmediğim bir şehirde avukat , tamirci,sigortacı arasında mekik dokuyarak arabanın plakasını çıkarttım.Yaşamda kimi zaman -aaa bu benim problemim değilki ,diyemiyorsunuz.Bir başınıza çareler üretmeniz gerekiyor . Bütün bu insanları kendi çabalarımla buldum,inanın çok zorlandım,çok yoruldum .Ne varki başka yolu da yoktu;yapmam gerekiyordu,özeti bu . Tek öğrendiğim siz iyiniyetle çabaladıkça ; inanın yukarıdan bir el size destek oluyor.Her hikaye sizi zorladıkça aslında kendinizi sınıyorsunuz.Öyle oldu.
İLGİNÇ NOTLAR
Gelin size biraz Belçika'da araba alım satımından bahsedeyim.Bizden oldukça değişik.Belçikada arabayı bir imza ile başkasına satabiliyorsunuz.Tek bir imza ile.Sattım mı sattım.Notere falan gitmek yok.Burada püf nokta arabanın plakasında.Plaka kişi üzerine çıkartılıyor.Nasıl??Kafa karıştırıyor değil mi?
Arabayı satan plakayı da kendi üzerinden düşüyor.Yeni sahip trafiğe çıkmak için;bir garajdan geçici bir plaka alarak ;arabayı teknik kontrolden geçirtiyor. Arabanın heryerine bakılıyor.Sağlamdır onayını alınca,bu kez sigorta şirketine gidiliyor . Ve en az 6 aylık trafik sigortası yaptırılıyor. Bu arada 5 yaşından büyük araçlara kasko yapmıyorlar.Trafik sigortası ve yıllık araba vergisi ev adresinize gönderiliyor.Yani sigorta şirketinde bir ödeme yapmıyorsunuz. Sadece faturayı kesiyorlar.Bir sonraki durak ise plaka dairesi. Plaka dairesi banka şubesini andırıyor.Sıra numarası alıyorsunuz. Siz beklerken kimileri üzerinden düştüğü plakaları dev kumbaraların içine atıyor.Sıra size gelince; adam teknik servis ve sigorta onaylarına bakıyor.
Yaklaşık 5 dakika sonra size yeni plakanızı ve ruhsatınızı basıyor.
Evet hemen oracıkta size plakayı veriyor.Ama sadece arka plakayı...Neden derseniz? İşte bunu anlamak mümkün değil.Uğraşmayın.Bu da bir sektörmüş.Siz kapının önüne gidip 15-20 avro gibi bir paraya ön plakanızı yaptırıyorsunuz. PVC ci gibi..Adam 10 saniyede koca plakayı basıyor.Size vida da veriyor..Park yerindeki aracınıza gidip,bir tornavidayla iki plakayı da takıyorsunuz.Oldu bitti..Tüm bu süreçte bana araba alım satımcısı Enver bey yardımcı oldu.
NAVİGATOR
Efendim;eğer belgeleriniz hazırsa yarım günde bütün işlemler bitiyor.Ancaak; artık plakam var,yolların fatihiyim demekle olmuyor.Yol iz bilmediğiniz bir şehirde ne yapacaksınız? Bunu da pratik bir cihazla çözüyorsunuz?Burada taksiler dahil (!!) her arabada yol gösteren navigatörler var.Adresi yazıyorsunuz ;size ekranındaki harita üzerinden gösteriyor.Hem de konuşuyor!! Dil seçenekleri içinde Türkçe de var!! Evet ;ilk iş olarak kendime bir navigatör aldım.En ucuzundan Markası Tomtom.Burada en yaygın marka bu. Türkçede 2 seçenek var.Kadın ve erkek sesi. Kadın olursa Serra,erkek olursa Özgür.Serranın sesi tam matematik öğretmeni gibi ; sevmedim.Ben Özgür'ü seçtim.
ÖZGÜR
Gelelim hikayenin sonuna.Enver bey tüm işlemler boyunca ve Özgür'ü alırken de yardımcı oldu. Ama adamın da işi gücü var. Plakaları taktıktan sonra beni Türk mahallesindeki garajın orada bıraktı. Büroya dönmem gerekiyordu.Kaldım mı bir başıma? Allahım hiç kullanmadığım bir araba, hiç bilmediğim bir şehir,hiç bilmediğim yollar. Kararttım gözümü,Özgür'le çıktık yola. Siz Özgür dediğime bakmayın,pek de kibar. Benimle ''siz'li'' konuşuyor..''Sağa dönünüz..50 metre sonra sola dönünüz'' diye diye beni büronun önüne kadar getirdi. Garaja girdim ki,yeni bir kabus. Vallahi bilgisayar oyunu gibi.Garajda TRT ye ayrılan yer bir sütunun yanında.Tam dibine ise bir araba parkedilmiş.Biraz denedim, ama açısını ayarlayamadım.Sonra canıma tak etti.Yok artık bir günde bu kadar stres bana yeter dedim. O sırada garaja giren bir çocuk gözüme takıldı.Rica ettim,parkedebilir misin diye. Şıp diye parketti. Meğer geri geri girmek lazımmış. Neyse en azından sağsalim tek parça olarak büroya ulaştım. Artık bundan sonrası Allah kerim.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Eğer işine yarayacaksa,arabanın işler hale gelmesine senin adına sevindim.Belki böylece daha önce keşfedemediğin bir çok yeri görme ve tanıma fırsatı bulursun.Şehirin yollarını öğrenmene de özgür yardım eder artık.size iyi gezmeler şimdiden............sevinç

Adsız dedi ki...

:)
DİYORUM BAŞKADA BİŞİ DEMİYORUM