3 Ağustos 2008 Pazar

OUT OF AFRICA - MATONGE







Afrika'dan cok uzakta hatırı sayılır
Afrikalı bir nüfusla karsilasmak
sasirtici..Metroda sokaklarda
yerel rengerank kıyafetleri ve bana göre bir hayli iri cüsseleri ile görüyorum onları. Dün yaşadıkları yerin kalbine ulaştım..Burası Matonge..Brüksel'deki Afrika..
PORTE DE NAMUR
Metro Louiza duragina dogru ilerlerken kompartmandaki bütün Afrikalıların Porte de Namur duraginda inmesi dikkatimi cekti..Porte de Manura doğru yürürken ;caddenin her iki yanında dünyanın en önemli magazalari sıralanıyor:Benzetmek gerekirse;Bagdat Caddesi ya da Nişantaşı gibi bir yer..Buraları ayrıca keşfetmem gerekecek..Caddede biraz salındıktan sonra hemen sagdaki sokakta bir farkli canlılık farkettim.Ciğer kokusu almış kedi misali o tarafa yöneldim.
MATONGE
Az ötede sosyetik caddedeki insanların dinginliği ile bu sokağın sakinlerinin enerjisi birbirine tezattı.Dar sokakta hatırı sayılır Afrikalı kalabalık telaşla oradan oraya ilerliyordu..sokağın herbir köşesinde cep telefonu ve kasketli genç çocuklar ; rengarenk kıyafetli kadınlar vardı..Saçlarına sardıkları renkli eşarpları ile full makyajlı olarak salınıyorlardı..Gerçekten yürürken değişik bir ahenkleri var..
KUMAŞLAR
Bu rengarenk kumaşları satan tekstil dükkanları ilgimi çekti..Bazıları promosyona girmiş dükkanlarda kumaşlar 10 avroya kadar düşmüştü . Her halinden daha kaliteli olduğu belli olan bir dükkanda ise fiyatların 60 avroya kadar çıktığını gördüm. Anladığım kadarıyla kumaşlar astarı ile birlikte satılıyor. Bence bu kumaşlardan yaz ayları için harika kıyafetler diktirilebilir.Bu konuyu bir kenara not edip sokakta ilerledim..
TAKMA SAÇLAR
Dikkatten kaçmayacak bir başka konu ise Afrikalı kadınların saç çılgınlığı oldu..Aynı sokakta neredeyse 5 tane takma saç satan dükkan var..Ben bu kadar çok takma saçı birarada görmemiştim arkadaşlar!! Upuzuuun koridor halindeki dükkanlarda yüzlerce takma saç kasap dükkanındaki etler gibi gibi duvarlarda asılı...Ayrıca kendi ten renklerine uygun tonlarda yüzlerce peruk ve bakım ürünleri satılıyor..Düz; dalgalı; renkli ve Afrika burmalı.. Ne ararsanız..Bunlar saç olayını takıntı haline getirmişler başka açıklaması yok.....Afrikalı kadınların kendilerine gösterdikleri bu ilgi çok ilgimi çekti..Coğrafya ya da ekonomik koşullar ne olursa olsun kadın heryerde kadın arkadaşlar..
dipnot : Biraz interneti karıştırınca Afrika Belçika ilişkisinin özünde maalesef sömürge tarinin yattığını farkettim. Bu konuda yazmak için biraz detaylı okumak lazım.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

KUMAŞLARI HEMEN AL KALMAZ ÜZÜLÜRSÜN
EVET KADIN HERYERDE KADIN AMA AFRİKALILARIN SAÇ ÇILGINLIĞI BAŞKA

Belçika Yüzölçümü: Toplam: 30528 km². Kara: 30278 km². Deniz: 250 km².
Ruanda’nın yüzölçümü yaklaşık 26.338 km2dir.
YÜZÖLÇÜMÜ. 342.000 km2.

Adsız dedi ki...

bu arada fotoları sen mi kaydettin?:)