7 Şubat 2009 Cumartesi

KİRAZ ÇEKİRDEĞİNDEN YASTIK







Ne demişler ögrenmenin yaşı yok arkadaşlar..Buyurunuz yeni keşfim!! Sizi kiraz çekirdekleriyle dolu boyun yastığım ile tanıştırayım..Ben yeni keşfetmiş olsam da ,bu geleneksel bir termoterapi yöntemi.Yani sıcak taş tedavisi..Özellikle Almanya İsveç gibi ülkelerde evin vazgeçilmezlerindenmiş..Bebeklerin gaz sancıları ve sezaryan ameliyatından sonra oluşan kramplar için kullanılıyormuş.Benim kendisiyle tanışmam ise son zamanlarda artan sırt ve boyun ağrılarım nedeniyle oldu.Geçen sene gittiğim doktor bu kas spazmlarının ara ara beni yoklayacağını söylemişti.Aslında işin özeti kendimi kasmamdan,yani kendinizi kasınca bir yerden acısı ;ağrısı çıkıyor..Neyse..
KULLANMASI ÇOK KOLAY
Gelelim yeni keşfime,kendisine bugün tesadüfen girdiğim dükkanda rastladım.Cezbedici hiçbir özelliği yok.Gayet sade ,gayet doğal. belki de bu yüzden pek sevdim.%100 pamuklu kumaştan torbalara temizlenip;kurutulmuş kiraz çekirdekleri konmuş.Düz kare biçiminde olanları bel , karın ve adet ağrıları için öneriliyor,uzun sosis biçiminde olanları ise sırt ve boyun agrıları için..
Yastığı alıp evde mikrodalga fırında 2.5 dakika ısıtıyorsunuz,o kadar.Sonra omzunuza sarıyorsunuz.Fırında da ısıtmak mümkün, o zaman 150 dereclik fırında en az 8 en çok 12 dakika ısıtmak gerekiyor..Kullanma kılavuzunun sonuna şöyle eklemişler !! Babaanne usulü:'' yastığı ;ısı geçirgen saplı bir gereçin içinde ;radyatör ya da sobanın üzerine koyun.''Demek ki eski zamanlarda böyle ısıtıyorlardı..
Eve gelip ;hemen mikrofırında yastığımı ısıttım, ilk koyduğumda azıcık canım yandı ama sonra alıştım.Üzerine bir de polarımın fermuarını çektim.Siz deyin Muammer Güler,ben diyeyim Muazzez Abacı formatında bir süre öyle dolaştım .Ama pek iyi geldi .Yastığımı pek sevdim.
Kiraz çekirdeklerini aynı zamanda dondurucuya koyup, şişmeler , morarmalar için ; soğuk kompres olarak da kullanmak mümkünmüş..
İSVEÇLİ FABRİKA İŞÇİLERİ
Biraz araştırınca çekirdekli yastiğimla ilgili internette ilginç birkaç hikaye buldum.En bilineni vakti zamanında İsveç'te bir kiraz likörü fabrikasında geçiyor.Likör damıtma fabrikasında çalışan işçiler ;bir süre sonra kiraz çekirdeklerinin ısıyı uzun süre hapsettiklerini farkediyor. Sonra çuvalların içine doldurdukları ve kuruttukları kiraz çekirdeklerini sobaların üzerine asıp,ısıtıyorlar.Vardiya sonlarında bu yastıkları ağrıyan kaslarının üzerine koyup kompres yapıyorlar.Nasıl ilginç değil mi? Diğer bir kaynak ;yastığın geçmişinin 13 üncü yüzyıla kadar dayandığını söylüyor.90'lı yılların sonunda Almanya'nın Münster kenti yakınlarında yapılan bir kazıda kiraz çekirdeği dolu bir yastık çıkmış.Gerçek mi araştırmak lazım.
TÜRK GİRİŞİMCİ
Efendim,hem bu kadar kolay hem bu kadar faydalı olunca neden kendi kiraz çekirdeği yastıklarımızı kendimiz yapmıyoruz dedim? Sonra internette gezinince ne gördüm..Bir Türk girişimci elbette olayı görmüş,bulmuş,çözmüş de ticaretine balıklama atlamış bile ..Buyurunuz okuyunuz..
''Adanalı işadamı Ekrem Işık; meyve suyu fabrikalarının çöpe attığı vişne ve kiraz çekirdeğinden ısı yastığı üreterek Almanya ve İsviçre`ye ihraç etmeye başladı. Adana`nın İncirlik ilçesinde kanepe üreticisi olan Ekrem Işık, iş gezisi için gittiği Çin`den hayatını değiştirecek bir bilgi ile döndü. Işık, burada gördüğü vişne ve kiraz çekirdeğinden yapılan ve fizik tedavisinde kullanılan ısı yastıkları dikkatini çekti. Türkiye`de çok sayıda meyve suyu fabrikasının işlediği vişnenin ve kirazın çekirdeğini çöpe attığını düşünen Işık, bir arkadaşı ile birlikte harekete geçti. Kurduğu Empa Dış Ticaret şirketi ile ısı yastığı üretimine soyundu. Küçük bir atölyede ürettiği binlerce ısı yastığını Almanya ve İsviçre`ye ihraç etmeye başladı. Türkiye`de bilinmiyordu Adanalı genç girişimci Ekrem Işık, Çin`de üretilen tüm ısı yastıklarının ABD`ye ihraç edildiğini öğrendiğinde çok şaşırdığını belirterek, şöyle konuştu: `Bu sistem Türkiye`de bilinmiyor. Türkiye`de romatizmal hastalıklarda fizik tedavi amaçlı su torbaları kullanılıyor. Oysa kiraz çekirdeği ısıyı daha fazla tutuyor. Vişne ve kiraz çekirdeğinden yapılan ısı yastıkları mikro dalga fırın içinde 3-5 dakika ısıtıldıktan sonra yaklaşık 3,5 saat soğumuyor. Omuz, sırt, bacak ve kol gibi kas ağrılarının tedavilerinde kullanılıyor. Isı yastıklarının iç pazarda da kullanımına başlanması için bir çalışma yapacağız. Ancak çekirdek bulmakta zorluk çekiyoruz. Geçen yıl çekirdek olmadığı için tüm talepleri karşılayamadık. Bu yıl Konya ve Niğde yöresindeki 40`a yakın meyve suyu fabrikası ile bağlantı kurduk. Kiraz hasad döneminde bu fabrikalara koyacağımız mevsimlik işçiler ile çekirdek alımı yapacağız.` İsviçre ve Almanya`nın vişne ve kiraz çekirdeği yastığından sonra saman ve yulaftan yapılma yastık talebinin de olduğunu vurgulayan Işık, yulaf ve samanın da ısı tutması sebebiyle bu yastıkların üretilmesi için kendilerine talep geldiğini kaydetti. Her üç üründen bu yıl 400 bin Euro gelir elde etmeyi amaçladıklarını kaydeden Işık,yulaftan yapılma yastıkların mikro dalga fırınlarda 1,5 dakika ısıtılması halinde 2,5 saat ısıyı koruduğunu söyledi.'' (10.05.2004-Zaman)Nasıl? Türk girişimcisi işte..
KENDİ YASTIĞINI KENDİN YAP KAMPANYASI
Biz ticaretini yapmasak da ,kendimize yarasın arkadaşlar.Bugünden tezi yok, '' kiraz çekirdeği yastıklarımızı kendimiz yapalım kampanyası başlatıyorum.'' Bakın bir yastık aşağı yukarı 350-400 gram çekirdek alıyor. yani çekirdekler gevşek bilyeler gibi içinde oynuyor. Ne çok bol,ne çok sıkı.Buradaki yastığa indirimde 8 avro verdim.Oysa yazın kilolarca kiraz yediğimiz düşünüldüğünde en azından sizin paranız cebinizde kalsın..Görüşmek üzere..

6 yorum:

Adsız dedi ki...

BİZ HEMEN DENİYORUZ :)

Adsız dedi ki...

AMA Bİ DAKİKA BU MEVSİMDE KİRAZ NEREDE???:(

NEYSE TURFANDA BULURUZ :)

Ben dedi ki...

Super bende istiyorum soğuk da yarar işime sıcak da. Acaba burda nasıl bulucam, yazı bekleyemem Ingılızce adı ne acaba?

buyukmiko dedi ki...

hemen cevap vereyim.
orjinal ismi:
'kirschkernkissen'
ingilizcesi:
'cherry stone pillow'
diye geçiyor.

mertmelih dedi ki...

merhaba arkadaşlar elimde yüklü miktarda çok temiz görüntüdeki gibi kiraz çekirdeği var ilgilenenler wendekreis@hotmail adersinden bana ulaşabilirler...

Adsız dedi ki...

kuru ve temiz kiraz çekirdeği olan arkadaşımız,size nasıl ulaşabilirim.